Bánvölgye Vendégház és Apartmanok

Fedezze fel a Bánvölgye lenyűgöző világát

FALUSI DISZNÓTOR

Családok, baráti társaságok vagy akár cégek is részesei lehetnek a disznótorok világának, és gazdagíthatják élményeiket a magyar parasztháztartás egyik legnépszerűbb tradíciójával. A disznótor valódi közösségi ünnep, ahol a disznóvágás, disznóölés és a hús feldolgozása után a résztvevők hagyományos vacsorán élvezhetik az eredményeket. Ez a falusi népszokás továbbra is az egyik legmeghatározóbb, jó hangulatú és önfeledt közösségi esemény, mely a résztvevőket egyedülálló élményekkel ajándékozza meg. Fedezze fel a disznótorok világát a Bánvölgye Vendégház és Rendezvényházban, és élvezze a hagyományos magyar gasztronómiai élményeket!

FALUSI DISZNÓTOR MOZZANATAI

1. Disznóvágás

A régi falusi tradíció szerint a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét tudják tartósítani, füstölni, vagy konfitálni, azaz zsírban eltenni.

Egy igazi disznóvágás elmaradhatatlan eleme az áldomás, amelyre általában a fogópálinka szolgál, hogy erőt és bátorságot adjon a munkában résztvevőknek. A disznóleszúrás közösségi tevékenység, ahol a böllér a főszereplő, és a gyerekek számára a disznó farkának megszorítása egy különleges bátorságpróba.

  • Kezdjünk hagymás vérrel a pálinka után! Az állat vérét fateknőben, lábosban vagy vajlingban gyűjtjük össze, és így készül el a disznótoros hagymás vér, ami a disznótor kiváló reggelije.
  • A második lépésben az állatot megtisztítjuk, eltávolítva a szőrt tűzzel, pörköléssel, majd kés segítségével.
  • A harmadik fázisban a disznót alaposan mossuk, hogy tiszta legyen a bőre, füle és körme, amikor a feldolgozó asztalokra kerül.

Azok, akik szeretik, ehetnek a megpörzsölt és megtisztított disznófülből is. Ez tökéletes ropogtatnivaló a pálinkához, és jó alkalom arra, hogy újabb egy-két kupicával koccintsunk.

2. A Disznó bontása

A tisztára mosott sertés bontása szakértelmet igényel, és két fázisból áll.

  • Először a sertést hasoldalról felhasítjuk, eltávolítjuk a belsőségeket, valamint levágjuk a fejet és a hájat. A disznót bonthatjuk orjára, ahol a gerinc melletti bordacsontokat elvágva a gerincet egyben hagyjuk. Alternatívaként a böllérünk a disznót karajra is bonthatja, ahol a gerincet középen kettéhasítják, így finom sült húsokat készíthetünk.
  • Ezután a disznót a konyha számára megfelelő részekre bontjuk. A féldisznókból fej, tokaszalonna, háj, oldalas, sonka, szalonna, csülök, köröm, lapocka készül. A disznó fejét, belsőségeket és kisebb húsdarabokat abáljuk, amelyek a hurka alapanyagát adják. A tokaszalonna szintén az abalébe kerül, és friss paprikás szalonnává változik, sóval és fokhagymával ízesítve.
10
3. Hurka, kolbász, töpörtyű

A szalonnakockákat kisütjük, hogy minden vendég élvezhesse a friss töpörtyűt. A nyers nyesedék húsokat ledaráljuk a kolbásztöltéshez. A hurkafajták változatosak és tájanként eltérőek lehetnek, például a rizses vagy májas hurka. A vendégeink ízlését figyelembe véve készítjük, így bátran lehet kóstolgatni, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.

A disznótor utolsó fázisában egyszerre több végtermék készül, beleértve a hurkát és kolbászt is. Emellett folyamatosan készülnek a délben fogyasztható főtt húsok, sültek, valamint a disznótor hagyományos fogásai a záró vacsorához.

4. falusi disznótoros vacsora

A jól megérdemelt munka gyümölcse a disznótoros vacsora, ahol a vendégek végigkóstolhatják a hagyományos disznótoros ételeket, mint az orja leves, töltött káposzta, toros káposzta, hurka és kolbász. A disznótor végén mindenki részt vehet a kóstolón, és hazaviheti az élményeket, hogy otthon is újraélje a disznótor hangulatát.

9

ÍZELÍTŐ

Tekintse meg az alábbi videónkat és képeinket, hogy betekintést nyerjen, milyen élmények várnak Önre a Bánvölgye Vendégház és Rendezvényházban egy igazi falusi disznótor alkalmával!

MENETREND

3 nap 2 éjszaka teljes ellátással.

Jelentkezés: minimum 14 felnőtt fő – maximum 30 felnőtt fő

(minimum 14 felnőtt főtől vállaljuk)

Mit kínálunk?
– Egy igazán kellemes 3 napot, finom falatokkal, helyben készült disznótoros ételekkel!
– Egész napos jó hangulatot, felidézve a gyermekkori disznótoros élményeket!
– Szabadtéri programot kellemes környezetben a jó vidéki levegőn!

1. nap – Az érkezés napja
    Szobák elfoglalása 14 órától lehetséges. Érkező vendégeinket üdvözlő pálinkával fogadjuk. Bőséges vacsora, fatüzelésű kemencében sült omlós húsokból.

2. nap – A „Nagy” nap
   7:00: „Jó reggelt” pálinka és kezdetét veszi a disznótor
   8:30: Reggeli
   7:00-20:00 óráig korlátlan pálinka, forralt bor, forró tea, pogácsa fogyasztása
   13:00: Disznótoros ebéd (orja leves, toros káposzta)
   19:00: Vacsora (hurka, kolbász, pecsenye)

3. nap – A „más” nap
   9:00: Reggeli (szalonna, friss töpörtyű lila hagymával, kemencés kovászos kenyérrel)

   12:00: A kijelentkezés határideje. Útravalóul kóstoló csomagot adunk ajándékba, hogy a vacsorára se legyen gondja.

AJÁNLATUNK

Disznotor plakat

Tekintse meg ajánlatunkat!

 

3 nap 2 éjszaka teljes ellátással.

Létszám: minimum 14 felnőtt fő – maximum 30 felnőtt fő (minimum 14 főtől vállaljuk)

  • Hétvégi ár: 49 900 Ft/fő
  • Hétköznapi ár: 44 900 Ft/fő

Gyerekkedvezmény:

  • 3-12 éves korig 50% kedvezmény
  • 0-3 éves korig ingyenes

Az ár nem tartalmazza: az egyéb alkoholos italokat és üdítőitalokat, amit hozhatnak magukkal a vendégeink.

AJÁNLATKÉRÉS

Lépjen kapcsolatba velünk még ma, hogy részt vehessen egy hamisítatlan falusi disznótornak!

Töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapunkat, vagy keressen minket az info@rendezvenybirtok.hu e-mail címen vagy a +36-30/644-4654-es telefonszámon (Vargáné Aszalós Irén Zsófia – tulajdonos).