FALUSI DISZNÓTOR
Családok, baráti társaságok vagy akár cégek is részesei lehetnek a disznótorok világának, és gazdagíthatják élményeiket a magyar parasztháztartás egyik legnépszerűbb tradíciójával. A disznótor valódi közösségi ünnep, ahol a disznóvágás, disznóölés és a hús feldolgozása után a résztvevők hagyományos vacsorán élvezhetik az eredményeket. Ez a falusi népszokás továbbra is az egyik legmeghatározóbb, jó hangulatú és önfeledt közösségi esemény, mely a résztvevőket egyedülálló élményekkel ajándékozza meg. Fedezze fel a disznótorok világát a Bánvölgye Vendégház és Rendezvényházban, és élvezze a hagyományos magyar gasztronómiai élményeket!
FALUSI DISZNÓTOR MOZZANATAI
A régi falusi tradíció szerint a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét tudják tartósítani, füstölni, vagy konfitálni, azaz zsírban eltenni.
Egy igazi disznóvágás elmaradhatatlan eleme az áldomás, amelyre általában a fogópálinka szolgál, hogy erőt és bátorságot adjon a munkában résztvevőknek. A disznóleszúrás közösségi tevékenység, ahol a böllér a főszereplő, és a gyerekek számára a disznó farkának megszorítása egy különleges bátorságpróba.
- Kezdjünk hagymás vérrel a pálinka után! Az állat vérét fateknőben, lábosban vagy vajlingban gyűjtjük össze, és így készül el a disznótoros hagymás vér, ami a disznótor kiváló reggelije.
- A második lépésben az állatot megtisztítjuk, eltávolítva a szőrt tűzzel, pörköléssel, majd kés segítségével.
- A harmadik fázisban a disznót alaposan mossuk, hogy tiszta legyen a bőre, füle és körme, amikor a feldolgozó asztalokra kerül.
Azok, akik szeretik, ehetnek a megpörzsölt és megtisztított disznófülből is. Ez tökéletes ropogtatnivaló a pálinkához, és jó alkalom arra, hogy újabb egy-két kupicával koccintsunk.
A tisztára mosott sertés bontása szakértelmet igényel, és két fázisból áll.
- Először a sertést hasoldalról felhasítjuk, eltávolítjuk a belsőségeket, valamint levágjuk a fejet és a hájat. A disznót bonthatjuk orjára, ahol a gerinc melletti bordacsontokat elvágva a gerincet egyben hagyjuk. Alternatívaként a böllérünk a disznót karajra is bonthatja, ahol a gerincet középen kettéhasítják, így finom sült húsokat készíthetünk.
- Ezután a disznót a konyha számára megfelelő részekre bontjuk. A féldisznókból fej, tokaszalonna, háj, oldalas, sonka, szalonna, csülök, köröm, lapocka készül. A disznó fejét, belsőségeket és kisebb húsdarabokat abáljuk, amelyek a hurka alapanyagát adják. A tokaszalonna szintén az abalébe kerül, és friss paprikás szalonnává változik, sóval és fokhagymával ízesítve.

A szalonnakockákat kisütjük, hogy minden vendég élvezhesse a friss töpörtyűt. A nyers nyesedék húsokat ledaráljuk a kolbásztöltéshez. A hurkafajták változatosak és tájanként eltérőek lehetnek, például a rizses vagy májas hurka. A vendégeink ízlését figyelembe véve készítjük, így bátran lehet kóstolgatni, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.
A disznótor utolsó fázisában egyszerre több végtermék készül, beleértve a hurkát és kolbászt is. Emellett folyamatosan készülnek a délben fogyasztható főtt húsok, sültek, valamint a disznótor hagyományos fogásai a záró vacsorához.
A jól megérdemelt munka gyümölcse a disznótoros vacsora, ahol a vendégek végigkóstolhatják a hagyományos disznótoros ételeket, mint az orja leves, töltött káposzta, toros káposzta, hurka és kolbász. A disznótor végén mindenki részt vehet a kóstolón, és hazaviheti az élményeket, hogy otthon is újraélje a disznótor hangulatát.

ÍZELÍTŐ
Tekintse meg az alábbi videónkat és képeinket, hogy betekintést nyerjen, milyen élmények várnak Önre a Bánvölgye Vendégház és Rendezvényházban egy igazi falusi disznótor alkalmával!






MENETREND
3 nap 2 éjszaka teljes ellátással.
Jelentkezés: minimum 14 felnőtt fő – maximum 30 felnőtt fő
(minimum 14 felnőtt főtől vállaljuk)
Mit kínálunk?
– Egy igazán kellemes 3 napot, finom falatokkal, helyben készült disznótoros ételekkel!
– Egész napos jó hangulatot, felidézve a gyermekkori disznótoros élményeket!
– Szabadtéri programot kellemes környezetben a jó vidéki levegőn!
1. nap – Az érkezés napja
Szobák elfoglalása 14 órától lehetséges. Érkező vendégeinket üdvözlő pálinkával fogadjuk. Bőséges vacsora, fatüzelésű kemencében sült omlós húsokból.
2. nap – A „Nagy” nap
7:00: „Jó reggelt” pálinka és kezdetét veszi a disznótor
8:30: Reggeli
7:00-20:00 óráig korlátlan pálinka, forralt bor, forró tea, pogácsa fogyasztása
13:00: Disznótoros ebéd (orja leves, toros káposzta)
19:00: Vacsora (hurka, kolbász, pecsenye)
3. nap – A „más” nap
9:00: Reggeli (szalonna, friss töpörtyű lila hagymával, kemencés kovászos kenyérrel)
12:00: A kijelentkezés határideje. Útravalóul kóstoló csomagot adunk ajándékba, hogy a vacsorára se legyen gondja.
AJÁNLATUNK

Tekintse meg ajánlatunkat!
3 nap 2 éjszaka teljes ellátással.
Létszám: minimum 14 felnőtt fő – maximum 30 felnőtt fő (minimum 14 főtől vállaljuk)
- Hétvégi ár: 49 900 Ft/fő
- Hétköznapi ár: 44 900 Ft/fő
Gyerekkedvezmény:
- 3-12 éves korig 50% kedvezmény
- 0-3 éves korig ingyenes
Az ár nem tartalmazza: az egyéb alkoholos italokat és üdítőitalokat, amit hozhatnak magukkal a vendégeink.
Lépjen kapcsolatba velünk még ma, hogy részt vehessen egy hamisítatlan falusi disznótornak!
Töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapunkat, vagy keressen minket az info@rendezvenybirtok.hu e-mail címen vagy a +36-30/644-4654-es telefonszámon (Vargáné Aszalós Irén Zsófia – tulajdonos).